Ce este Aikido?
Aikido (合気道) Sinteză modernă a artelor marţiale japoneze dezvoltată de O-Sensei Morihei Ueshiba cu ajutorul filosofiei şi credinţei.
Scopul lui Ueshiba a fost să creeze şi să dezvolte o artă marţială, care ar absorbi toate realizările marilor maestri. Aikido se axează pe confluenţa atacului inamic cu energia proprie şi redirecţionarea ei. În afară de formarea tehnicilor şi antrenamentului fizic, aikido dezvoltă mintea, spiritul, pune accent pe relaxare şi căutarea forţei ki.
Denumirea vine de la trei ieroglife care au următoarele semnificaţii:
Ai (jap. 合) — armonie
Ki (jap. 気) — spirit
Do (jap. 道) — cale
Începutul istoriei aikido poate fi socotit anul 1920 iar locul de origine Ayabe. Acel an a fost marcat de momente dramatice pentru maestrul Ueshiba, din viaţă a plecat tatăl şi cei doi fii. Răpus de durere, el căută alinare în învăţăturile religioase ale Omoto-kyo, ceea ce mai târziu a avut o influenţă decisivă asupra filozofiei aikido-ului. Consolare pentru el a fost şi primul dojo: în casă el a întins 18 rogojine (tatami), şi a început să răspîndească învăţăturile Omoto-kyo. Morihei Ueshiba acumula experienţă, se lărgea şi se aprofunda programul Academiei Ueshiba. Faima sa, ca al unui maestru al artelor martiale sa raspandit repede. Numărul studenţilor creştea. În 1922 Ueshiba l-a convins pe profesorul său Sokaku Takeda, de la care a studiat Daito-Ryu şi Aiki Jujutsu timp de 5 ani (1915-1919), să se mute în localitatea Ayabe. Trebuie remarcat faptul că Sokaku Takeda era un maestru ce călătorea mult prin Japonia şi ca urmare antrenamentele sale aveau un caracter sporadic, ceea ce nu l-a împedicat însă pe Morihei Ueshiba să devină unul dintre cei mai buni elevi săi. După 6 luni de antrenamente în Ayabe Takeda îi oferă lui Ueshiba certificatul de instructor şi pleacă.
Eliminarea treptată a metodelor de formare Daito-ryu şi Yagyu-Ryu duce la crearea în 1922 la Aiki Bujutsu. Ar fi greşit să socotim Aikido o entitate de tehnici şi principii diferite. Fondatorul Aikido Morihei Ueshiba a studiat mai multe direcţii de ju-jitsu şi ken-jutsu, precum şi arta caligrafică. În baza cunoştinţelor acumulate el a creat propriul sistem – Aikido. Influenţă enormă asupra aikido au avut curentul religios Omoto-kyo şi învăţăturile Sintoiste.
Printre principiile de bază ale aikido-ului se disting: spiritul de unitate Aiki, distanţă de siguranţă (Ma-ai), plecarea de pe linia de atac (Tenkan), intrarea în Ma-ai a adversarul (Irimi), mişcare în spirală, utilizarea centrului(hara), acţiunea asupra punctul de echilibru al inamicului (Sumi), tehnica de lovituri (atemi), rotaţia, şi nu în ultimul rînd dinamica.
Ce este Aikido?
Aikido este o cale modernă a războinicului, fondată în 1920 de maestrul Morihei Ueshiba (1883 - 1969) dupa ce a atins măiestria în multe alte arte martiale.
Aikido - Calea războinicului
La prima vedere, Aikido nu pare a fi efecientă. Oamenii au tendinţa de a percepe arta martiala:
1) ca un mijloc eficient de soluţionare a conflictelor
2) ca un mijloc de formare a spiritului
Pe de altă parte, artele marţiale pot fi utilizate atât pentru apărare cît şi pentru atac. Cu toate acestea în Aikido lipseşte cu desăvîrşire acest aspect, aikido fiind o artă pur defensivă.
Antrenamentul în aikido
Metode de antrenament în Aikido cuprind cît conţinutul fizic atât şi spiritualitatea. În Aikido, nu există nici un sparring. Spre deosebire de alte arte martiale, care încearcă să se răspândească prin sponsorizarea unor astfel de evenimente, Aikido pune ca scop concentrarea pe repetarea continuă a unui set de tehnici (Oise) şi perfecţionarea spiritului.
Tehnici de Aikido
Trăsătură distinctivă a tehnicilor aikido constau în faptul că acestea sunt folosite pentru a controla energia adversarului fără a o distruge, adică se axează pe tehnici de proiectare şi control. Anume respectul pentru viaţa umană face Aikido relevant pentru timpul nostru. Cum să te deplasezi în timpul atacului sau cum să controlezi atacatorul sunt acele întrebări la care se caută răspuns prin practicarea continuă a aikido şi este un stimulent puternic pentru perfecţionarea spiritului. Aikido este – mişcarea armonioasă a unui om cu spiritul împăcat.
Tehnicile de bază ale Aikido
Baza în Aikido se socoate poziţia seiza (şederea în genunchi). Stagiarul se ocupă în această poziţie atât timp, cît mişcările din seiza nu vor fi identice mersului din poziţia normală. Tehnicile de bază sunt primul pas pentru începatori dar, în acelaşi timp şi forma finală pentru studenţii avansaţi. Repetarea acestor tehnici pînă la perfecţiune este o parte importantă a învăţării Aikido.
Eticheta în Aikido
Eticheta (reishiki), parte integranta a artelor martiale japoneze, ea este începutul şi sfîrşitul. Salutul arată respect şi recunoştinţă faţă de cei ce ne înconjoară, dar şi o manifestare de spiritualitate, personalitate. Practicată în mod constant, eticheta devine o parte a vieţii. Salutul din poziţia seiza este esenţa spiritului aikido.
Căderile în aikido
Se crede că trei ani sunt necesari pentru a învăţa căderile corecte. Într-adevăr, capacitatea de a cădea în siguranţă din orice păziţie este un alt aspect important în Aikido. Căderea trebuie privită ca o tehnică de protecţie a celui ce se ocupă de aikido.
Principiile Aikido
Ki – controlează forma şi spiritul. Aikido pune un mare accent pe Ki. Ki este chintesenţa vietii, este energia a tot ce ne înconjoară, este sursa de forta universala, este podul ce uneşte trupul cu spiritul. Energie Ki se defineşte ca "Puterea respiratiei". Un vechi proverb chinezesc spune: "trup şi spirit - un întreg misterios". Într-un organism integru nu poate fi discordanţa dintre trup şi spirit, anume această uniune îi permite să acţioneze în armonie. Următorul pas - armonizarea relaţiei dintre sine şi alţii, evitarea conflictelor, atingerea echilibrului cu natura şi universul. Ca per ansamblu să avem miscări de o rară fineţe şi putere, ceea ce şi prezintă tezaurul aikido.
Mişcările în Aikido
Principiul de bază care ar caracteriza termenul "Aiki" este uniunea perfectă între trup şi spirit sau mişcări perfecte care pot fi materializate în următoarele tehnici:
1. mişcarea în poziţia "hanmi"
2. mişcarea corpului în conformitate cu principiul de "intrare într-un singur pas" şi "deplasarea circulară" din poziţia hanmi.
3. controlul partenerului cu ajutorul proiectărilor şi reţinerilor prin luxări şi strangulări.
Aikido – artă marţială modernă.
Necătînd la toată diversitatea aikido, această artă are o importanţă majoră în lumea modernă. Competiţiile din alte arte marţiale atrag mulţi tineri, ceea ce contribuie la creşterea numărului de participanţi în lumea Budo si la dezvoltarea tehnicilor de luptă. Aikido dimpotrivă, în locul dezvoltării abilităţilor tehnice de a cîştiga, combină antrenamentul zilnic cu arta de a trăi.
Aikido prezintă interes tot mai mare în zilele noastre din cauza.
1) Aikido este despionibil pentru toţi, indiferent de vîrstă sau sex
2) Aikido propune un anumit mod de viaţă
3) Aikido oferă un mijloc de a studia viaţa, la general
Aikido, de asemenea este foarte eficient în menţinerea sănătăţii fizice şi mentale prin controlul stresului. Pune la dispoziţie mijloace de auto-apărare şi securitate fizică. În cele din urmă, Aikido oferă oamenilor din întreaga lume oportunităţi pentru o viaţă prosperă în pace şi armonie. Aikido poate fi acea cale prin care oamenii vor găsi perfecţiunea fizică şi spirituală.
traducerea: Mihail Manoli