.

  Aikido Chișinău. Igor Zaharevici. Shidoin, al 5-lea Dan Aikikai

Reishiki/Etiquette

Eticheta în dojo

La intrarea în dojo, înainte de a intra pe tatami, se saluta dojo în directia kamiza - peretele de onoare unde se gaseste portretul lui O-Sensei.
Apoi ne întoarcem cu spatele la tatami si lasam zori cu vârful spre exterior, în ordine, si intram pe tatami. La intrarea pe tatami salutam în directia kamiza, din picioare sau, mai bine din genunchi.
Daca lectia a început, (întârzierea nu trebuie sa devina un obicei !), se saluta si instructorul, chiar daca acesta nu ne priveste, apoi se asteapta în seiza la marginea tatami-ului pâna când instructorul ne invita sa ne alaturam colegilor. Daca momentul intrarii în dojo coincide cu cel în care clasa este în timpul meditatiei, se amâna orice miscare pâna când meditatia se încheie. La fel, daca trebuie sa plecam înainte de terminarea sedintei, vom cere politicos instructorului permisiunea de a ne retrage. Studiul unei arte martiale nu este posibil decât bazat pe încrederea si respectul pe care îl avem fata de profesor.
La începutul sedintei, pentru salut, elevii se aliniaza în fata instructorului pe unul sau mai multe rânduri. În general, cei mai avansati stau la stânga instructorului.
În continuare, elevii si instructorul îl saluta pe O-Sensei, apoi elevii saluta instructorul.
Instructorul e cel care da semnalul pentru salut si, într-un salut corect, elevul se va stradui sa nu ridice capul decât dupa instructor. De fiecare data când instructorul opreste antrenamentul pentru a demonstra o alta tehnica, elevii îsi saluta partenerul sau partenerii si îsi reiau rapid locul, asezându-se în seiza.
Când instructorul cheama un elev pentru a demonstra o miscare, acesta, foarte repede si de la locul sau, trebuie sa salute si sa se apropie rapid de instructor. Dupa ce instructorul si-a terminat demonstratia, elevul trebuie sa se întoarca la loc si sa salute din seiza înainte de a începe sa exerseze.
Antrenamentul se desfasoara cu seriozitate si fara discutii. Fiind concentrat în întregime asupra lucrului, e de neconceput sa mesteci guma. Dupa salutul de la sfârsit, daca instructorul este înalt în grad, elevii trebuie sa ramâna în seiza pâna când acesta a parasit dojo.

Aikido este o arta martiala japoneza si studierea sa este presarata cu un numar de reguli de politete, de curtoazie, pe care unii le considera ceremoniale, dar care de fapt, pentru japonezi, sunt obisnuite.
Aceste reguli nu sunt specifice aikido sau artelor martiale, ele fac parte din viata, morala si obiceiurile japoneze. Studiul aikido nu trebuie sa fie disociat de aceste reguli de eticheta pentru ca astfel am pierde un considerabil aport cultural si spiritual.

Faptul ca salutam dojo, O-Sensei, instructorul si partenerii, si asta adoptând o pozitie în care corpul este bine echilibrat în jurul centrului, permite o constientizare a individualitatii celuilalt, respectându-l cu inima, dar si cu corpul, pentru ca e nevoie de efort fizic si de reculegere pentru a-i putea oferi un salut într-o pozitie corecta, ferma, respectoasa si modesta.
Nu trebuie sa salutam oricum, cu un gest cu mâna sau cu o înclinare a capului, trebuie sa ne concentram si sa ne ordonam corpul în jurul hara, salutul este si o concentrare a spiritului; aceasta înseamna ca suntem pregatiti fizic si psihic pentru a studia aikido. Pe de alta parte, constientizarea individualitatii celuilalt, respectul pentru aceasta individualitate, armonia între oameni si lucruri, care sunt bazele filozofiei orientale, ale tao, ale shinto si ale zen, încep prin efortul spre modestia cu care salutam.

Dojo este locul în care venim sa cautam calea: este locul unde încercam sa progresam ca fiinta umana. Faptul ca-l salutam înca de la intrare face din el un loc privilegiat, în care venim sa ne spalam, chiar sa ne purificam, corpul si spiritul.

Prin salutarea portretului lui O-Sensei, facem dovada recunostintei fata de cel care a creat, si care ne comunica prin intermediul discipolilor lui, aceasta arta pe care o iubim si care ne permite sa ne înaltam natura umana. Facem, de asemenea, dovada modestiei, având în vedere ca oricare ar fi forta, inteligenta, pozitia noastra sociala, exista întotdeauna ceva sau cineva pe care sa-l respectam si caruia sa-i fim recunoscatori pentru ca, daca suntem infinit de mari, suntem si infinit de mici.

Bineînteles, trebuie sa aratam respect tuturor lucrurilor, dar, concret, în studiul aikido, trebuie sa aratam respect în principal armelor pe care le folosim: bokken, jo, uniforma de antrenament, etc. Sa le mânuim cu respect, sa nu le aruncam la întâmplare, sa nu le împingem cu piciorul... pe lânga faptul ca asta ne face sa ne controlam gesturile, este si o dovada de respect pentru cei care le-au facut, pentru munca lor si pentru ki-ul pe care l-au înglobat în confectionarea acestor obiecte. Sabia trebuie sa fie pentru un aikidoka reflectarea sufletului sau. Atunci când suiera prin aer, traiectoria pe care o descrie este pura, dreapta. Aceasta traiectorie este simbolul drumului în viata catre care trebuie sa tinda orice practicant de arte martiale. 

Salutul
Zarei : salutul din genunchi
Se porneste din pozitia seiza, cu mâinile pe coapse. Se pune jos întâi mâna stânga, apoi mâna dreapta.
În aceasta forma de salut se regaseste practica vechiului razboinic, care, vigilent si prudent în a se apara de un eventual atac al interlocutorului, punea jos întâi mâna stânga, dreapta ramânând disponibila pâna în ultimul moment pentru a scoate sabia.
Apoi, cu degetele mari si aratatoarele formând un triunghi, se apleaca bustul în fata, cu capul si spatele drepte, fara a ridica sezutul de pe calcâie.


Ritsurei : salutul din picioare
Din pozitia naturala, cu mâinile si bratele suple de-a lungul corpului, se înclina bustul aproximativ 10° spre înainte.

În cazul salutului spre kamiza, salutul trebuie sa fie mai pronuntat si cere un unghi de aproximativ 30°.


Când si cum salutam ?
Am putea simplifica raspunzând ca se saluta tot timpul !
La intrare...
Odata ajunsi la dojo, ne marcam intrarea cu un salut. Daca am ajuns din timp - ceea ce ar trebui -, executam un zarei în directia kamiza; daca nu, un simplu ritsurei e suficient. Este, de asemenea, politicos sa salutam si pe cei care se gasesc deja pe tatami.
La începutul sedintei...
sedinta începe cu un salut colectiv: instructorul si elevii îl saluta pe O-Sensei, apoi se saluta între ei.
În timpul lucrului...
În timpul sedintei, saluturile se petrec fie pentru a invita un partener la lucru, fie pentru a-i multumi ca a exersat cu noi. În acest caz salutul se face cel mai repede posibil: zarei daca suntem în genunchi si ritsurei daca suntem în picioare.
Multumind...
Dupa fiecare explicatie a instructorului, fie ea colectiva sau individuala se multumeste cu o formula de politete (arigatô gozaimashita) si cu un salut din pozitia în care ne aflam.
De remarcat ca, în timpul antrenamentului, nu exista nici o diferenta între salutul din picioare si cel din genunchi. Daca suntem în picioare , ar fi ridicol sa îngenunchem pentru a multumi instructorului si vice-versa.
Catre arme...
La luarea pentru prima data a armei (bokken, jo) si la punerea ei la locul sau se saluta cu arma catre kamiza.
La sfârsitul sedintei...
La sfârsitul sedintei, pentru a concluziona, este repetat salutul colectiv. Dupa ce instructorul a semnalat ca sedinta s-s terminat sau dupa ce a parasit tatami, se obisnuieste sa se salute colegii de antrenament.
La iesire...
Practicarea aikido nu înceteaza odata ce ti-ai pus zori în picioare; iesirea din dojo, ca si intrarea necesita un salut scurt, dar sincer, marcând terminarea reala a antrenamentului în dojo.

Dojo
Localul principal al tuturor cluburilor de aikido este dojo. Vulgar considerat de public ca o sala de antrenament, etimologic dojo înseamna însa "locul unde se studiaza calea". Podeaua dojo-ului este acoperita cu tatami, saltea indispensabila practicarii ukemi.
La origine, tatami nu este o saltea destinata unei arte martiale sau sportive; este vorba de "covoarele" din casele japoneze traditionale (împletituri din paie de orez acoperite cu pânza de in vopsita) a caror marime este în general de doi metri pe un metru. De altfel, suprafata casei japoneze se masura în tatami, nu în metri patrati.
Singurul mod corect de a sedea pe tatami este seiza. Daca seiza nu este posibila datorita vreunei rani, cu permisiunea instructorului, se poate sedea cu picioarele încrucisate dar nu cu picioarele întinse, rezemat de pereti sau culcat. Intrarea în dojo semnifica trecerea în alta lume, semanând cu aspectul Japoniei traditionale: plina de "seninatate si dezlantuire". Clipelor de ascultare atenta si concentrare le vor urma momente de practica intensa si de explozii de energie.
Potrivit culturii japoneze, dojo este organizat rational dupa axele sale fata-spate (kamiza-shimoza) si laterale (joseki-shimoseki).
Fiecare loc din încapere are o semnificatie proprie. Termenii descrisi mai jos nu definesc peretii unei încaperi, ci laturile delimitate de spatiul de practica. Un tatami plasat în centrul unei sali polivalente (cum se întâmpla frecvent la stagii) are si el aceste locuri precise, în absenta peretilor.
Kamiza
Fiecare dojo are un "loc de onoare" numit kamiza ("acolo unde se aseaza zeii"). Pe acest perete se gaseste în general un portret al lui O-Sensei, o caligrafie, un aranjament floral (ikebana) sau chiar un altar shinto.
În timpul saluturilor de la începutul si de la sfârsitul lectiei, chiar daca instructorul se întoarce cu spatele la kamiza pentru a fi cu fata la elevi, el va saluta împreuna cu elevii cu fata la kamiza.
Aikidoka nu se va întoarce cu spatele la kamiza si nu se va aseza în fata portretului lui O-Sensei sau în fata altarului daca acesta exista. Nu este vorba în nici un caz de fanatism nici de sectarism, ci de respectarea traditiei din tara din care provine aikido; de asemenea o dovada evidenta a unei modestii sanatoase.
Shimoza
Termenul shimo este un alt mod de citire a ideogramei shita care înseamna "dedesubt", "inferior". Este vorba despre partea din dojo rezervata elevilor pentru saluturile de la începutul si de la sfârsitul sedintei, precum si explicatiilor si demonstratiilor.
Joseki
Literal "scaunul superior". Jo în acest caz este alt mod de citire al ideogramei ue, care înseamna "deasupra", "superior", "de cea mai buna calitate". Este vorba de locul aflat în dreapta kamiza, locul de onoare în care stau oaspetii importanti.
Elevii, în timpul salutului de la începutul si de la sfârsitul sedintei, se aliniaza pe shimoza si lasa locurile mai apropiate de joseki pentru sempai (cei mai avansati în grad si/sau mai vechi).
Aceasta are la origine o realitate istorica: în dojo-urile medievale intrarea facându-se pe la joseki, cei mai avansati erau capabili sa-i protejeze pe cei mai putin experimentati în cazul unui atac inopinat.
Shimoseki
Literal "scaunul inferior", este partea din stânga kamiza. Acest loc e cel mai putin semnificativ al unui dojo. Kohai (începatorii), în timpul salutului de la începutul si de la sfârsitul sedintei, se aliniaza pe shimoza în partea shimoseki, pentru motivele istorice de securitate de mai sus.

Formule de politete
Aikido fiind de origine strict japoneza, formulele de politete folosite vor fi în limba japoneza. De remarcat ca toate formulele folosite în timpul unei sedinte de aikido fac parte integranta din limba japoneza curenta. Le veti putea deci întâlni si în viata de toate zilele.

O negai shimasu [o negai simass]
O : prefix de politete
Negai : întrebare, cerere
Suru : a face
O negai shimasu este formula curenta si politicoasa care însoteste o cerere. Se foloseste la începutul sedintei si înainte de a solicita exersarea cu un nou partener. Instructorul care cere asistenta unui uke pentru demonstrarea unei tehnici foloseste si el aceeasi formula.
Dômo arigatô gozaimashita [doomo arigato godzaimasta].
Domo : bine, mult
Arigato : multumesc
Gozaru : a fi (verb foarte formal)
Domo arigato gozaimashita este o formula foarte formala de multumire. Se spune la sfârsitul sedintei sau dupa practica cu un partener. Limbajul curent foloseste mai degraba arigato gozaimashita (multumesc mult), arigato (multumesc), sumimasen (formula de scuza).

Expresii curente în dojo
Hajime
[hagime] : începeti (...sa faceti ceea ce instructorul tocmai a demonstrat).
Yame [iame] : încetati (îti saluti partenerul si te asezi repede la locul tau).
Yassume [iasme] : relaxare (de obicei folosit în expresia Mokuso yassume - opriti-va din meditatie).
Matte [mate] : asteapta
Hai [hai] : da
Mokuso [mocso] : meditatie (se începe meditatia).
Seiza [seiza] : asezati-va (te asezi în seiza).
Sensei ni rei [sensei ni rei] : salut catre sensei (elevii si instructorii se saluta reciproc, apoi cu totii saluta spre kamiza).
Ritsu [ritu] : ridicati-va (sau ki ritsu - ridicati-va ki-ul).
Kekko desu [checo dess] : e bine
Warui desu [uarui dess] : nu e bine 

 

 

 

Friends Sites

      Aikido Federation of the Republic of Moldova | Fundatia Aikido Aikikai din Republica Moldova | Федерация Айкидо Республики Молдова

Friends Sites

  200x50

  200x50

Friends Sites

  200x50

  200x50